Přeskočit na hlavní obsah

Novorozenecká žloutenka

Novorozenecká žloutenka, hyperbilirubinemie, je zvýšení hladiny bilirubinu v krvi. Vyskytuje se u 50% donošených a 80% nedonošených novorozenců. Fyziologická hladina bilirubinu není škodlivá, je přirozenou součástí ochrany dítěte po narození při adaptaci na prostředí mimo dělohu matky. Nadbytečný bilirubin dítě vyloučí stolicí. Proto je velmi důležité, aby bylo dítě na prsu matky co nejdříve a co nejčastěji hned v prvních hodinách po porodu.

V japonské studii (Yamauchi a Yamanouchi 1990) zaměřené na zkoumání souvislosti častého kojení v prvních hodinách a dnech po porodu a vylučování smolky, úbytek váhy a hladiny bilirubinu u novorozenců bylo prokázáno, že děti, které byly kojeny málo nebo vůbec během prvních 24 hodin života mají vyšší sklony k vyšším hodnotám novorozenecké žloutenky. Je tomu tak, protože kolostrum, které dítě prvních pár dní po porodu pije z matčiných prsou, má projímavé účinky. A dítě, které přijme v počátku života více kolostra vyloučí více přebytečného bilirubinu skrze častější stolici. Zmíněná studie zjistila souvislost mezi frekvencí kojení během prvních 24 hodin po porodu a hodnotami novorozenecké žloutenky 6. den po porodu. Čím více se dítě kojilo, tím více vyloučilo stolice a hladina bilirubinu klesla.Dle výše zmíněné studie byly zvýšené hodnoty bilirubinu 6.den po porodu potvrzeny u
28% dětí kojených 0 - 2x během prvních 24 hodin života
24,5% dětí kojených 3 - 4x během prvních 24 hodin života
15% dětí kojených 5 - 6x během prvních 24 hodin života
12% dětí kojených 7 - 8x během prvních 24 hodin života
0% dětí kojených 9 - 11x během prvních 24 hodin života



Kojení tedy v případě novorozenecké žloutenky není třeba přerušovat ani nijak omezovat, právě naopak je dobré kojit co nejčastěji a co nejvíce a to hned od prvních chvil, kdy je vaše miminko na světě.
Pokud se u vašeho miminka novorozenecká žloutenka rozběhne, je důležité co nejvíce kojit. Mateřské mléko obsahuje enzym (přesněji inhibitor enzymu UGTA1), který přirozeně udržuje hladinu bilirubinu u kojených dětí výš než u nekojených dětí a žloutenka tak může, ve své normální, fyziologické formě, přetrvávat až několik měsíců. Velmi často u nás pediatři při přetrvávající novorozenecké žloutence doporučují například převařovat mateřské mléko, vynechávat některá kojení a nahrazovat je umělým mlékem nebo dokonce na pár dní kojení přerušit a dítěti dávat jen umělé mléko (v umělém mléce nebo převařeném mléce prostě chybí zmíněný enzym a hodnoty bilirubinu pak skutečně klesají rychleji). Tento postup však nese nezanedbatelné riziko narušení procesu kojení. Když dítě normálně prospívá, normálně se kojí, není vůbec potřeba žloutenku jakkoli řešit. Postupně odejde.
Novorozenecká žloutenka dítě nijak neohrožuje, pokud by hodnota byla kritická nechali by si vás v porodnici.
Nadbytečný bilirubin se vylučuje stolicí, takže čím víc bude vaše dítě pít mateřského mléka tím víc bude vylučovat i stolice a tím rychleji žloutenka postupně odejde.

Na internetových diskuzích se často objevuje doporučení vystavit dítě světlu pod okno. A na to konto se zase objevují odpovědi, že to je zbytečné, že UV záření sklem neprojde. Názory se hodně různí.
Zeptala jsem se kamarádky pediatričky.
Tak vězte, že bilirubin se rozkládá světlem vlnové délky 425-475nm - normální spektrum barev, není to UV záření . Pro rozklad bilirubinu není UV záření třeba, takže dát pod okno rozhodně není zbytečné, naopak. To je vlastně i princip fototerapie v nemocnici, tam se dává jen světlo této vlnové délky.

No dobře, dáme tedy miminko pod okno na světlo. Ale co potom ten kontakt a časté kojení, které je tak důležité?

Na to má skvělý tip moje jiná kamarádka, dula.
Prostě si přisuňte křeslo, židli k oknu a miminko jen v plence kojte u okna, nejlépe v savčí poloze, hezky břicho na břicho. Protože tak budete s miminkem v maximálním kontaktu a zároveň ho celými zádíčky vystavíte světlu. Je to vlastně taková win-win situace, z jedné strany je s vámi miminko v maximálním kontaktu a z druhé se hezky "svítí" pod oknem.


Zdroje: N.Mohrbacher, K.Kendall-Tackett: Breastfeeding made simple
Yamauchi a Yamanouchi 1990 Breastfeeding Frequency During the First 24 Hours After Birth in Full-Term Neonate

Za spolupráci na článku děkuji Staňce Kučerové a Pavle Švagerové

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na kvasinky

Kvasinka na prsou se projevuje typickou bolestí - pálí, řeže, píchá, bodá, mnohdy bolest vystřeluje, svědí štípe, někdy ženy uvádí "kroutí se mi palce u nohou".  Kvasinka bolí intenzivně a její intenzita se mění - někdo tuto typickou bolest pociťuje pouze při přisátí, někoho bolí po celou dobu kojení, někdo bolest pociťuje ze začátku a poté se zmírní, někoho prsa bolí (stále tím typickým "kvasinkovým" způsobem i mezi kojením). Kvasinka se vůbec nemusí projevovat navenek - to znamená, nemusí být vidět ani na prsou ani v pusince miminka (formou moučnivky). Pokud vidět je na prsou, většinou se jedná o lesk - prsa vypadají jako byste je natřeli krémem či olejem, lesknou se, ale natřená ničím nejsou, kůže se může i odlupovat. Základní způsob jak bolest utlumit je kojení kůže na kůži (zvyšuje produkci oxytocinu, což je hormon, mimo jiné, tlumící bolest) v poloze která je vám nejpříjemnější - ze všech hledisek - jak udržení a podepření miminka na vašem těle,

Bezplenkovka pro začátečníky

Jako první vám chci říct - není to tak složité, jak to může vypadat , nenechte se odradit délkou textu, neumím být stručná, opravdu, je to úplně jednoduchý. Naše poslední mláďátko má sice v pořádníku našich dětí  číslo pět, ale je první, do jehož péče jsem  tzv. bezplenkovku zahrnula. S předchozími dětmi jsem o přirozené potřebě miminek vylučovat mimo  plenku moc netušila a když jsem s tím čtvrtým tušit trošku začínala připadalo mi to celé hrozně složité  a vůbec, tři starší děti a mimino, kdo by na nějaké takové srandy měl čas. A pak jsem poznala Mirku z Mateřství s.r.o. , která mi ukázala jak úzce souvisí potřeba miminek vylučovat mimo plenku s kojením a já začala bezplenkovku zapojovat i do své praxe poradkyně kojení. Teď, když mám vlastní miminko, si to všechno užívám na vlastní kůži - a to velmi prakticky pro obě  strany - zjišťuji co to dělá s mým děťátkem a taky zjišťuji, jak moc je to (ne)náročné pro mě. V tomhle textu bych ráda zmínila jak věci obecné, tak ta

Poraněná prsa, ragády a jak na ně

Rány na prsou - ragády - vznikají většinou velmi brzy po porodu, když se miminko začne kojit.  Na vině je nejčastěji stres (velmi často spojený i s kvasinkou), “nucení” miminka do “správného”  přisátí. Může jít také o velmi běžnou přecitlivělost prsou způsobenou hormonální horskou dráhou  po porodu (pokud jde pouze o tuto zvýšenou citlivost v prvních dnech kojení, většinou  jde o snesitelnou bolest a během týdne až dvou je pryč). Stres můžeme ovlivnit těžko, ale částečně si můžeme pomoci dobrými informacemi,  které máme dopředu, není vůbec špatné zajít ještě během těhotenství třeba na podpůrnou  skupinku a poptat se na to, co vás zajímá přímo tam nebo zajít na předporodní kurz či povídání o kojení - většinou tato setkání pro těhotné pořádají laktační poradkyně. Pokud se v porodnici necítíte  dobře, ale jste vy i miminko v pořádku, zvažte možnost brzkého odchodu domů (tzv. ambulantní  porod). Stres někdy spustí nejen bolest, ale i kvasinkovou infekci (hlavně proto, že bě